Mijn eindopdracht van Quilten Speciaal. De opdracht die ik kreeg: Maak een compositie, borduur zowel machinaal als met de hand, werk niet te netjes: er mogen rafels aan het werk zitten.
Het viel me nog niet mee om een compositie te maken zonder achterliggend idee, ik vind het lastig om ‘zomaar’ iets te maken. Er moet een onderliggend thema zijn dat dicht bij mezelf ligt. Dat had ik in eerste instantie niet, maar na het verven van de stoffen kwam ik als vanzelf bij het thema ‘Herfst’. Soms houd ik van de herfst: de prachtige kleuren in de natuur, de zon die de kleuren nog meer oplicht, de geur van de herfst, lange wandelingen maken, met je voeten door het bladertapijt schoppen… Maar er is ook een deel dat ik minder vind, waarvan ik verdrietig wordt, omdat de zomer weer voorbij is, de dagen korter worden en de regen de hele dag op de ramen tikt. Daarover maakte ik onderstaand gedicht dat het uitgangspunt werd van mijn werk en erin verwerkt is.

   Er is herfst

   Er is herfst
   die me doet vergeten
   dat het zomer was.

   Er is herfst
   die me laat wegduiken in
   mijn warme
   zelfgebreide lievelingssjaal,
   in de hoop dat hij me niet vindt.

   Er is herfst
   die me van de weg blaast
   en me meeneemt
   naar een godvergeten plek,
   waar de storm te hard raast om
   tegenin te komen. Maar ik
   geef niet op en vecht.

   Er is herfst
   die doet verlangen naar winter;
   een stap dichter bij zomer.

   Karine Mels ©